05 KPV fotografije FB

Iskanje puščanj na vodovodnem omrežju je eden temeljnih ukrepov za zmanjševanje vodnih izgub. Preverjanje tesnosti sistema lahko poteka planirano ali prioritetno, glede na zaznana nenadna odstopanja. Če puščanja niso vidna, jih uspemo najti tako, da vseskozi spremljamo minimalne nočne porabe po posameznih manjših območjih.

Minimalne nočne porabe se spremljajo vsakodnevno. Takoj, ko zaznamo, da se na nekem območju nočna poraba poveča, pristopimo k intenzivnemu iskanju puščanj.

Tako je bilo s spremljanjem diagramov nočnih porab v okviru dela sektorja distribucije pitne vode ugotovljeno, da je na območju Topolšica – Šoštanj povečana nočna poraba. V začetku marca sta bili na obravnavanem območju odkriti dve okvari na sekundarnem vodovodu, ki jih je sektor vzdrževanja PE Komunala odpravil.

S spremljanjem diagramov je bilo ugotovljeno, da se je na mestih okvar izgubljalo skupno 2 l/s vode, kar je tudi razvidno iz spremljajočih podatkov, saj se je nočna poraba na tem območju z 2 l/s zmanjšala na 0 l/s.

Spremljanje nočnih porab je eden najučinkovitejših načinov iskanja okvar na vodovodnem sistemu, predvsem tistih okvar, ki jih ne zaznamo takoj, in sicer zaradi tega, ker voda ne priteče neposredno na površje zaradi svojevrstnih karakteristik terena.

Na fotografiji: popravilo okvare na vodovodnem omrežju Topolšica - Šoštanj

Okvara 1

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni