IMG 2654

Svetovni dan voda je namenjen opozarjanju na pomen in vpliv vode na naša življenja ter izboljšanju našega odnosa do voda. Letos je namenjen odpadni vodi. Slovenska komunalna podjetja so ob tem po številnih slovenskih mestih in krajih opozorila na problematiko odlaganja hrane in bioloških odpadkov v kanalizacijske odtoke in na številne negativne posledice, ki jih takšno vedenje prinaša za delovanje kanalizacijskih sistemov in okolje.

Ko govorimo o vodi se tema največkrat vrti okrog pitne vode, odpadna voda pa je velikokrat prezrta tema. Vendar je tudi slednja dragocen in obnovljiv vir, ki ponuja številne možnosti za nadaljnjo uporabo. Te pa do danes ostajajo še precej neizkoriščene. Po podatkih organizacije World Water Day se tako več kot 80 % neočiščene odpadne vode vrne nazaj v naravo.

To kaže tudi na izjemno pomemben vpliv, ki ga ima odpadna voda na okolje. Slednja se namreč vrača nazaj v vodni krogotok, zato je odgovorno ravnanje z odpadno vodo ključnega pomena. Žal pa se količina onesnažene odpadne vode v zadnjih letih povečuje in k temu prispeva tudi kako ravnamo z odpadno vodo za štirimi stenami naših domov.

Komunalno podjetje Velenje se je odločilo, da bo prebivalce opozorilo na to kaj najpogosteje pristane v kanalizacijskih odtokih in tja sploh ne sodi - to so ostanki hrane in biološki odpadki. Pred Šolskim centrom Velenje smo pripravili prikaz na to temo in ob tem dijake, ki so nas obiskali, spodbujali k odgovornejšemu vedenju. Poudarili smo, naj hrano odlagajo v za to primerne zabojnike in poskrbijo, da se bo po kanalizaciji pretakala samo odpadna voda, saj z zmanjševanjem števila onesnaževal v vodnem krogu pomagamo varovati naše okolje.

Prikaz je nastal na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva, ki je tudi pobudnica in koordinatorka pobude Skupaj za boljšo družbo, v kateri sodeluje tudi Komunalno podjetje Velenje. Kot ugotavljamo v podjetju se je količina bioloških odpadkov v kanalizaciji še povečala, odkar se je te odpadke pričelo zbirati v ločenih zabojnikih. To velja še posebej v stanovanjskih blokih in v gospodinjstvih, ki že imajo urejeno lastno kompostiranje. Zaskrbljujoč podatek je tudi množenje podgan, ki se zaradi obilice hrane zadržujejo v kanalizacijskem omrežju in s prenašanjem bolezni lahko ogrožajo tudi naše zdravje. Po nekaterih ocenah naj bi v večjih mestih živeli približno dve podgani na enega prebivalca.

Direktor Komunalnega podjetja Velenje mag. Gašper Škarja je ob svetovnem dnevu voda dejal:

»S prikazom želimo prebivalce opozoriti na problematiko odlaganja hrane in bioloških odpadkov v stranišča. S takšnim ravnanjem ne otežujemo zgolj učinkovitega čiščenja odpadne vode, ampak onemogočamo tudi nadaljnjo obdelavo bioloških odpadkov. Trajnostni krog ravnanja z viri je tako porušen.«

                       

Več informacij o pobudi Skupaj za boljšo družbo najdete na tem spletnem naslovu.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni