16 KPV fotografije FB

Pitna voda v Šaleški dolini je zdravstveno ustrezna in varna­­­­­­­­­­­­­­­­­

Komunalno podjetje Velenje zagotavlja uporabnikom v Šaleški dolini zdravstveno ustrezno pitno vodo in skrbi za varno in zanesljivo vodooskrbo. V nadaljevanju so predstavljeni rezultati mikrobioloških in fizikalno-kemijskih analiz vode, ki so bile v letu 2016 izvedene v okviru notranjega nadzora pitne vode.

Vodooskrbo v Šaleški dolini izvajamo že od leta 1931. Prvotni vodovodni sistem je oskrboval 1257 prebivalcev mesta Šoštanj, obsegal pa je le 1 vodohran in 14 km cevovoda. Danes oskrbujemo 43841 uporabnikov, iz 20 vodnih virov, distribucijsko omrežje obsega 702950 km cevovodov, 71 vodohranov, 49 črpališč in 3 sodobne ultrafiltacijske naprave za pripravo pitne vode. Vodovodne sisteme redno pregledujemo, čistimo in vzdržujemo od vodovarstvenih pasov do pipe uporabnika. Z daljinskim nadzorom vodovodnih objektov in naprav ter on-line meritvami skrbimo za ustrezno delovanje sistema. Z rednimi analizami vode potrjujemo zdravstveno ustreznost pitne vode. V 85-ih letih smo v Šaleški dolini izgradili sodobne vodovodne sisteme, ki so tehnično in tehnološko dobro opremljeni in zagotavljajo čisto pitno vodo na pipi vsakega našega uporabnika.

Na vodovodnih sistemih smo v letu 2016 analizirali 1101 vzorec pitne vode na 133 različnih vzorčnih mestih. Vzorci so bili odvzeti na vodnih virih, vodohranih, pred in po pripravi vode, po odpravljenih okvarah in spiranjih vodovodnega omrežja in na pipah uporabnikov. V vzorcih smo redno izvajali analize na prisotnost bakterij E-coli, skupnih koliformnih bakterij, Enterokokov, skupno število mikroorganizmov, ki rastejo pri 22 in 37°C, bakterije Clostridium perfringens s sporami, ter preverjali motnost, barvo, vonj, okus, pH vrednost, elektroprevodnost, nitrate, nitrite, stranske produkte dezinfekcije in trdoto vode. Občasno smo analizirali tudi prisotnost težkih kovin, pesticidov ter drugih sintetičnih in nesintetičnih onesnaževalcev pitne vode. 

Na pipah uporabnikov smo analizirali 189 mikrobioloških in 189 fizikalno-kemijskih vzorcev vode. Vzorčenje pri uporabnikih smo izvajali predvsem v vrtcih, šolah, domovih za ostarele, gostinskih obratih in drugih javnih objektih. Vsi vzorci so bili zdravstveno ustrezni. Podatki o vzorčenju v posameznih oskrbovalnih območjih so razvidni iz tabele 1. V primeru oporečne vode bi uporabnike obveščali takoj, v skladu z načini, predpisanimi v tabeli 2.

Izjava o skladnosti pitne vode

Na osnovi izvedenih higienskih programov ter preventivnih aktivnosti, ki jih izvajamo, zagotavljamo, da je pitna voda iz vodovodnih sistemov v Šaleški dolini varna. Na osnovi rezultatov analiz in podatkov iz nadzornega sistema dokazujemo, da je pitna voda v Šaleški dolini tudi zdravstveno ustrezna in skladna z zakonodajnimi zahtevami. 

Tabela 1: Podatki o rezultatih analiz pitne vode v letu 2016                          

Tabela 1 Podatki o odvzetih vzorcih v letu 2016

Tabela 2: Načrt obveščanja uporabnikov pitne vode v Šaleški dolini v letu 2017

Tabela 2 Nacini obvescanja v letu 2017

Podrobne podatke o kakovosti pitne vode ter ostale informacije lahko uporabniki dobijo v Službi za tehnologije in nadzor (Primorska cesta 8 a, Šoštanj), na spletnih straneh www.kp-velenje.si, preko e-naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ter na brezplačni številki 080 80 34. Podatke objavimo tudi v tedniku Naš čas in na Facebook strani Komunalnega podjetja. 

 

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni