Poskodba cevovoda VO

Nedavna neurja s poplavami so povzročila največjo škodo v naravnih nesrečah v zgodovini samostojne Slovenije. Dan pretresljivih prizorov si bomo zapomnili za zmeraj. Odpravljanje posledic ujme bo trajalo več let, celjenje naše kolektivne zavesti in zavedanja o krhkosti ravnovesja med človekom in naravo verjetno še dlje.

Ujma seveda ni prizanesla tudi komunalni infrastrukturi v upravljanju Komunalnega podjetja Velenje. Nastala je precejšnja škoda, ki jo sedaj naše ekipe na terenu pospešeno odpravljajo, saj je neprekinjena in zanesljiva oskrba uporabnikov naša najbolj pomembna naloga.

Medtem ko marsikje po Sloveniji voda še vedno ni pitna, bodisi so potrebni ukrepi prekuhavanja vode, ponekod je tudi hudo pomanjkanje pitne vode, je bila pitna voda v vseh treh občinah, kjer izvajamo vodno oskrbo, tudi v času poplav skladna z zahtevami zakonodaje, zdravstveno ustrezna in varna za uživanje. V času poplav, ki so se zgodile 4. avgusta, smo bili edini izvajalec vodne oskrbe, kjer prekuhavanje vode za uporabnike v Savinjski dolini ni bilo potrebno in je bila le-ta ves čas na voljo. Ukrep prekuhavanja vode je bil izdan samo za manjši vodooskrbni sistem Bele Vode (preklican 18. avgusta), kjer je bil poleg kaljenja vode velik problem uničenje infrastrukture, zato smo za nekaj uporabnikov takoj vzpostavili nadomestno oskrbo s cisternami. Delno so cevovodi že sanirani, na nekaterih mestih pa smo vzpostavili začasno vodovodno omrežje.

Zagotavljanje nemotene in varne vodne oskrbe ne bi bilo mogoče brez sodobnih naprav za pripravo pitne vode na vseh treh oskrbovalnih območjih. S pomočjo tehnološko dovršenih ultrafiltracijskih naprav v objektih za pripravo pitne vode Grmov vrh, Čujež in Mazej, ki so bili zgrajeni v sklopu kohezijskega projekta »Celovita oskrba s pitno vodo v Šaleški dolini« leta 2015, ne bi uspeli zagotavljati pitno vodo v tako izjemnih razmerah, ko so zaradi ujme kalili praktično vsi vodni viri. Kot velika prednost se je izkazal tudi lasten laboratorij, kjer smo lahko z izvajanjem analiz ves čas spremljali kakovost vode. Analize pitne vode so poleg on-line merilne opreme ključne za védenje, kakšno vodo pripravljamo in distribuiramo uporabnikom. Z izvajanjem analiz zdaj pomagamo tudi gospodinjstvom, ki imajo svoje vodne vire in ne vedo oziroma niso prepričani, ali je njihova voda primerna za uživanje. Pomoč smo ponudili (in jo že izvajamo) tudi kolegom iz Zgornje Savinjske doline, ki so jim poplave močno poškodovale opremo ali so ostali brez nje.

Še vedno s cisternami zagotavljamo vodooskrbo za deset uporabnikov na območju Lepe Njive, ki so sicer priključeni direktno na cevovod Ljubija, ki pa je bil v neurju na več mestih popolnoma uničen. Ob sanaciji tega cevovoda bo izvedena tudi sanacija približno 100 m cevovoda Bele Vode.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni