Deratizacija parafinske vabe

V obdobju od 4. 4. do vključno 16. 5. 2022 je na območju mestne občine Velenje ter občin Šoštanj in Šmartno ob Paki potekala redna spomladanska deratizacija javnega kanalizacijskega omrežja in sistema daljinskega ogrevanja s pripadajočimi objekti.

Deratizacijo je izvajala Služba za tehnologije in nadzor Komunalnega podjetja Velenje. V skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih (Ur. l. RS, št. 33/06, 49/20) so se postavljale parafinske vabe za zatiranje glodavcev. Vabe so bile nastavljene v 903 kanalizacijske jaške, v 126 jaškov na omrežju daljinskega ogrevanja in v 68 toplotnih postaj. Skupno je bilo položenih 3291 vab. Gostota postavljenih vab preprečuje razmnoževanje glodavcev na komunalnih sistemih v upravljanju Komunalnega podjetja Velenje.

Kljub rednim deratizacijam se problemi s podganami še vedno lahko pojavljajo, saj se v kanalizacijskem sistemu prepogosto znajdejo raznovrstni odpadki (hrana, odpadna olja..). Uporabnikom priporočamo, da v straniščno školjko ne mečejo odpadkov, saj so le-ti v kanalizacijskem sistemu vir hrane za različne glodavce. Ti odpadki tudi predstavljajo čedalje večje breme v naših kanalizacijskih sistemih, kar močno vpliva na njihovo delovanje in povzroča škodo v kanalizacijskih sistemih in čistilnih napravah. V straniščno školjko sodijo le tri stvari: človeški iztrebki in izločki ter toaletni papir.

Svetujemo tudi, da uporabniki sami poskrbijo, da v okolici njihovih domov ne bo odpadne hrane ali primernih pribežališč in skrivališč za podgane. Podgane so prenašalci številnih nalezljivih bolezni in s skupnimi močni lahko preprečimo njihovo širjenje.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni