Solarno polje

Včeraj, tj. 6. aprila 2022, so predstavniki lokalnih skupnosti in Komunalnega podjetja Velenje obiskali podjetje SOLID SOLAR ENERGY SYSTEMS GMBH v avstrijskem Gradcu. Gre za nadaljevanje aktivnosti, ki v podjetju in lokalnih skupnostih potekajo v sklopu načrtovane preobrazbe sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline.

V sklopu obiska so si ogledali testno polje različnih sončnih kolektorjev skupne toplotne moči 5.4 MW, ki se razprostirajo na 7750 m2 površine na območju toplarne Gradec. Izraba sončne toplote/energije je vključena v sistem daljinskega ogrevanja mesta Gradec in okoliških vasi, cilj integracije sončne energije v sistem daljinskega ogrevanja pa je zmanjšanje emisij CO2 v ozračje.

Namen tovrstnih obiskov je spoznavanje primerov dobrih praks v naši neposredni soseščini. Sončna toplarna v Gradcu zagotovo sodi mednje. Z implementacijo projekta uporabe sončne toplote za namen daljinskega ogrevanja sta tako mesto kot distributer toplotne energije Energie Steiermark udejanjila napore, da bi bila oskrba s toplotno energijo bolj zelena in trajnostna. V načrtu imajo še nadaljnje večanje deleža sončne energije za namene daljinskega ogrevanja Gradca v prihodnje.

Tudi v Šaleški dolini je pred nami preobrazba sistema daljinskega ogrevanja za zagotavljanje stabilne, stroškovno učinkovite in trajnostne oskrbe s toploto tudi v prihodnje. Zaradi velikosti in kompleksnosti daljinskega sistema bo preobrazba potekala vsaj 15 let. Prizadevamo si za sistem ogrevanja z razpršenimi viri. Tako bomo izkoriščali naravne danosti našega okolja, hkrati pa bomo zmanjšali odvisnost od enega energenta (ali ene gospodarske družbe) in tako zmanjšali tveganja in zagotovili stabilno oskrbo. Cilji preobrazbe so: zanesljiva oskrba s toploto iz obnovljivih virov energije, zmanjšanje oziroma izničenje izpustov toplogrednih plinov, varen in neodvisen vir energije, dostopne cene elektrike in ogrevanja za vse prebivalce Šaleške doline in s tem preprečevanje oz. omejevanje energetske revščine.

 

Na naslovni fotografiji: Solarno polje v Toplarni Gradec, moči 5,4 MW in 740t CO2 prihrankov.

 

 

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni