pexels photo 67184

Pitna voda v Šaleški dolini je bila v letu 2021 zdravstveno ustrezna in varna za pitje.

Komunalno podjetje Velenje uporabnikom zagotavlja varno in zanesljivo oskrbo s pitno vodo, prav tako izvajamo nadzor nad kakovostjo pitne vode po celotni Šaleški dolini. Skupno s pitno vodo oskrbujemo 43.669  prebivalcev, kar predstavlja 97,4 % prebivalcev v vseh treh občinah. V letu 2021 smo v vseh treh občinah uporabnikom dobavili 2.913.602 m3 pitne vode, kar je za 32.000 m3 ali 1,09 % manj kot v letu 2020.

Skladnost in zdravstveno ustreznost pitne vode spremljamo v skladu s Pravilnikom o pitni vodi (Ur. l. RS, št. 19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, 74/15 in 51/17) in notranjim nadzorom na osnovi sistema HACCP (analiza tveganj in nadzor kritičnih kontrolnih točk). Poleg tega se skladnost pitne vode spremlja tudi preko državnega monitoringa pitnih vod. Za zagotavljanje mikrobiološke ustreznosti pitne vode le-to pripravimo po postopku ultrafiltracije, za zagotavljanje varne distribucije pa dodajamo minimalne količine klora. To je najpogosteje uporabljen postopek dezinfekcije, ki učinkovito uničuje bakterije in viruse.

V letu 2021 je bilo za namen notranjega nadzora po celotnem vodovodnem omrežju odvzetih 1143 vzorcev pitne vode. V 926 vzorcih so bile opravljene redne mikrobiološke in fizikalno-kemijske analize vode. Za ostale nadzore je bilo odvzetih 217 vzorcev vode, med njimi tudi 5 vzorcev za razširjene preiskave. Večina analiz je bila opravljena v lastnem tehnološkem laboratoriju Komunalnega podjetja Velenje. Republiški nadzor oziroma laboratorijsko preskušanje vzorcev pitne vode je v letu 2021 izvajal Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH Maribor). Rezultati preskušanja pri republiškem in notranjem nadzoru so pokazali, da je bila voda primerne kakovosti in zdravstveno ustrezna ter skladna z zakonodajnimi zahtevami. Pri zaznanih neskladjih ni bilo odstopanj v parametrih, ki bi lahko pomenili tveganje za zdravje uporabnikov pitne vode. Podatki o koncentracijah analiziranih parametrov v pitni vodi so prikazani v tabeli na povezavi Letno poročilo o kakovosti pitne vode v Šaleški dolini.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni