monosezig Svica 1

Velenje, 15. oktober 2021 – Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol si je s sodelavci iz občinske uprave, Komunalnega podjetja Velenje in Zavoda Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško v sklopu enodnevnega obiska ogledal podjetje Erzo v Švici, ki je lastnik tehnologije in proizvajalec opreme za monosežig biološkega blata. V Mestni občini Velenje, skupaj s Komunalnim podjetjem Velenje, že nekaj časa preučujemo sistemske rešitve za nov vir toplotne energije za sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini. Med drugim želimo preučiti tudi potencialno izvedljivost monosežiga in njegov vpliv na okolje, kar bo podlaga za sprejemanje nadaljnjih odločitev v procesu prehoda v brezogljično družbo. 

Predstavniki podjetja Erzo so velenjski delegaciji, kot primer dobre prakse, predstavili napravo za monosežig biološkega blata po patentirani tehnologiji EuPhoRe. Produkt monosežiga v postopku termične izrabe blata je s fosforjem bogat pepel, ki ga je mogoče direktno uporabiti kot gnojilo.

Fosfor je eden od temeljnih elementov potrebnih za obstoj življenja in je kot takšen nenadomestljiv. V naravi so zaloge fosforja omejene. Eden izmed glavnih virov fosforja, ki se ga da reciklirati, je odvečno biološko blato, ki nastaja v procesu čiščenja komunalnih odpadnih vod.

V začetku oktobra smo na Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije oddali Projektno nalogo za študijo izvedljivosti postavitve objekta za monosežig blata iz komunalnih čistilnih naprav v Mestni občini Velenje. Priprava in izvedba projektov termične obdelave blata iz komunalnih čistilnih naprav bo sofinancirana s sredstvi Podnebnega sklada, kamor se iz Šaleške doline že zdaj stekajo znatna sredstva. Ker je termična obdelava blata iz komunalnih čistilnih naprav obvezna lokalna javna gospodarska služba, bodo investitorji občine, ki bodo izvedle tudi vse aktivnosti priprave in postavitve naprav.

Sporočilo za javnost Službe za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje  

monosezig Svica 2

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni