V Komunalnem podjetju Velenje, d. o. o., smo pričeli z izvajanjem projekta Preobrazba sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline. Preobrazba sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline pomeni prehod na nov sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini, ki bo ekonomsko in okoljsko najbolj učinkovit ter sprejemljiv in bo popolnoma neodvisen od premoga. Bistveni poudarki pri prehodu na trajnostne zelene tehnologije za pripravo toplote so:

  • zanesljiva oskrba s toploto za več kot 40.000 prebivalcev in industrijske uporabnike;
  • zmanjšanje oziroma izničenje izpustov toplogrednih plinov;
  • varen in neodvisen vir energije;
  • dostopne cene elektrike in ogrevanja za vse prebivalce in s tem preprečevanje oz. omejevanje energetske revščine.

V ta namen smo, po pooblastilu Mestne občine Velenje in Občine Šoštanj, pristopili k izvedbi prvega izmed projektov z nazivom »Zelena transformacija Komunalnega podjetja Velenje: Prehod daljinskega ogrevanja na obnovljive vire energije v kombinaciji z VN – elektrodnima kotloma«. V okviru tega projekta je predvidena izvedba sistema, ki bo v kombinaciji z VN-elektrodnima kotloma, hranilnikom toplote, proizvodnjo energije iz sončnih elektrarn in drugimi distribuiranimi viri obnovljivih virov energije predstavljal začetek prehoda na nov sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini.

Trenutno je daljinski sistem ogrevanja v Šaleški dolini energetsko učinkovit in že zadostuje kriteriju, da je najmanj 75 % proizvedene toplote na letnem nivoju pridobljene iz soproizvodnje toplote (v našem primeru je to 100 %), vendar je gorivo fosilnega izvora. S predvideno vključitvijo alternativnih virov bi lahko v prvi fazi do leta 2024 na letnem nivoju dosegli še do cca 20 % toplote, proizvedene posredno ali neposredno iz obnovljivih virov energije. S tem bi tako že lahko delno zagotavljali tudi zadnji kriterij (vsaj 50 % kombinacije toplote iz najmanj dveh virov iz OVE). S predvideno proizvodnjo toplotne energije iz sistemov, ki uporabljajo OVE, bi se v prvi fazi po pripravljenih analizah zmanjšali izpusti CO2 na glavnem viru (Termoelektrarna Šoštanj) na letnem nivoju za okvirno 25.000 ton.

Na podlagi 64. člena Zakona o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 91/15 s spremembami) Komunalno podjetje Velenje, d. o. o., vabi vse zainteresirane gospodarske subjekte za sodelovanje v strokovnem dialogu, da podajo vlogo, nasvete, mnenja, pripombe in priporočila, in sicer do vključno ponedeljka, 8. 11. 2021.

Vlogo, nasvete, mnenja, pripombe in priporočila lahko zainteresirani ponudniki oddajo osebno ali pošljejo po pošti na naslov Komunalno podjetje Velenje, d. o. o., Koroška cesta 37 b, 3320 Velenje oziroma po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .

Več informacij o strokovnem dialogu je dostopnih na povezavi PDF IKONA Zelena transformacija Komunalnega podjetja Velenje.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni