pexels photo 6841405

Na spletni strani Komunalnega podjetja Velenje smo objavili Pogrebni priročnik za svojce preminulih (povezava do priročnika), kjer lahko na enem mestu najdete koristne informacije in nasvete ob izgubi bližnjega. Pogrebni priročnik je izdala družba Mogenas, d. o. o., ki sodeluje z vrsto strokovnjakov in poznavalcev s področja pogrebnih storitev, organizacije in izvedbe pogrebnih slovesnosti, urejanja potrebnih dokumentov na upravni enoti, uveljavljanja pravic iz javnih sredstev, urejanja grobov, obeležij in spomenikov, ter služb, ki vam lahko pomagajo skozi proces žalovanja.

Vsakdo od nas se v življenju slejkoprej sooča z izgubo bližnjega. Nihče ne razmišlja rad o smrti, koncu, zadnjem dejanju, odhodu…, pa vendar smo že z dnem rojstva korak bliže smrti. Ne glede na gotovost, da se bo to zgodilo, nismo na smrt bližnjega nikoli zares pripravljeni.

Ob prebiranju Pogrebnega priročnika boste izvedeli, koga ob izgubi bližnjega poklicati najprej, vse o pogrebni slovesnosti in protokolu (seznam pogrebnih podjetij, izbira izvajalca pogrebnih storitev, vrste pokopov, pogrebi doma in v tujini…), organizaciji in izvedbi pogrebne slovesnosti (žalna floristika in simbolni pomen cvetja in barv, izbira glasbe v spomin pokojnika, poslovilni govori…), urejanju dokumentov in postopkov (sestava smrtovnice, mrliški list, zapuščinski postopek, urejanje finančnih sredstev po pokojnem, izplačilo iz življenjskega zavarovanja za plačilo pogrebnih stroškov…), pravicah iz javnih sredstev (izplačila denarne pomoči po smrti bližnjega, prejemki in pokojninskega in invalidskega zavarovanja po pokojnem uživalcu pravice ali zavarovancu), ureditvi groba (zakup in najemnina grobnega prostora, obeležja in spomeniki, dodatki nagrobnih obeležij, ureditev poslednjega vrta) in o procesu žalovanja in pomoči pri žalovanju. Vabljeni k branju.

Za vsa vaša dodatna vprašanja in nasvete smo dosegljivi na telefonski številki pogrebno pokopališke dejavnosti Komunalnega podjetja Velenje 03 89 64 490 in 03 89 64 491 ali na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.