Evakuacija v primeru uhajanja klora na Grmovem vrhu 10.9.2009 177

Najpomembnejši izvedeni projekti v letu 2021 na področju vodne oskrbe:

  • obnova enega izmed dveh glavnih vodohranov mesta Velenje nad Starim Velenjem,
  • dokončanje izgradnje vodovoda Vinska Gora z zadnjim odsekom 4 v Bevčah,
  • obnova zadnjih odsekov azbest cementnih cevovodov v občini Šoštanj, ki cevi iz teh materialov sedaj nima več v uporabi.

Skupaj smo na dejavnosti vodooskrbe izvedli obnovitvene investicije v višini dobrih 625.000 evrov.

Največji vložki so usmerjeni v obnovo vodovodnega omrežja (vir najemnina) in v odpravo okvar za zagotavljanje nemotene oskrbe (vir vodarina). Največje rezerve za zmanjševanje stroškov so pospešena obnova omrežja, ki bo na eni strani zmanjševala stroške odprave okvar, na drugi strani pa zmanjševala vodne izgube, kar pomeni manj stroškov pri pripravi pitne vode. 

V bližnji prihodnosti bo delo usmerjeno v nadaljevanje obnov transportnih in primarnih cevovodov. Nas cilj je preseči mejnik dejanskih vodnih izgub pod 20 %. Prav tako bomo nadaljevali s sodelovanjem pri obnovah sekundarnega omrežja na območjih celovite obnove vse komunalne infrastrukture, s poudarkom na pravočasnem skupnem načrtovanju s posameznimi občinami lastnicami.

Obeti za širitev dejavnosti:

V poslovni enoti Komunala smo pripravljeni na širitev vodovodnega omrežja izven meja treh občin in smo sposobni zagotavljati oz. prodajati vodo v obsegu do cca 50 l/s ali cca 1.500.000 m3/leto. Tudi veljavna zakonodaja zahteva, da se pred kakršnim koli vlaganjem v nove vodne vire ali objekte za pripravo pitne vode, najprej preveri možnost odstopa prostih zmogljivosti v sosednjih občinah. Na potezi so sosednje občine, ki smo jim naše zmogljivosti že ponudili.

Sicer znotraj PE Komunala že izvajamo številne storitve upravljanja in vzdrževanja urbane komunalne infrastrukture, z novim letom pa prevzemamo v upravljanje tudi mestno tržnico Velenje. Z navedenimi storitvami učinkovito izkoriščamo obstoječo delovno silo in povečujemo učinkovitost dela, hkrati pa s prihodkom od teh storitev zmanjšujemo upravičene stroške izvajanja osnovnih dejavnosti obveznih gospodarski javnih služb ter izboljšujemo finančni položaja podjetja.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni