mkcn slika

Na spletnih straneh Komunalnega podjetja Velenje smo na povezavi posodobili informacije o malih komunalnih čistilnih napravah. Uporabnike komunalnih dobrin in storitev obveščamo, da lahko v prostorih Centralne čistilne naprave Šaleške doline na Primorski cesti 8a v Šoštanju še vedno dobijo vse potrebne informacije v zvezi z izbiro in vgradnjo male komunalne čistilne naprave (MKČN). Pokličite na telefonsko številko 03 898 94 09, vprašajte ali pa se dogovorite za sestanek s strokovnjakom s tega področja.

Razpis za dodelitev nepovratnih sredstev za izgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav za obstoječe objekte v letu 2021 bo MO Velenje objavila predvidoma meseca aprila. Za leto 2021 bodo iz proračuna za sofinanciranje namenili 20 tisoč evrov. V letu 2021 bo za izgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav za obstoječe stanovanjske objekte namenjenih tisoč evrov na objekt.

Občina Šoštanj je javni razpis za dodelitev nepovratnih finančnih sredstev za izgradnjo MKČN na območju občine Šoštanj za leto 2021 že objavila na svojih spletnih straneh (na povezavi). Iz proračuna OŠ bodo za sofinanciranje MKČN skupaj namenili 15 tisoč evrov oz. tisoč evrov na objekt.

V Občini Šmartno ob Paki bo razpis za dodelitev nepovratnih sredstev za izgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav v letu 2021 objavljen na spletnih straneh občine 1. 3. 2021. Iz proračuna OŠP bodo za sofinanciranje MKČN skupaj namenili 10 tisoč evrov oz. tisoč evrov na objekt.

Kdaj je rok za vgradnjo MKČN? 

Rok za vgradnjo MKČN za obstoječe objekte (za katere je bilo izdano gradbeno dovoljenje pred 14. 12. 2002), ki nimajo urejenega odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, kot je bilo predpisno v času gradnje objekta, je najkasneje do 31. 12. 2021. Za obstoječe objekte, ki imajo čiščenje odpadne vode urejeno s pretočno greznico (oz. v skladu s predpisi v času gradnje objekta), pa je rok ob prvi rekonstrukciji objekta, seveda ob predpostavki, da je obstoječa greznica zgrajena skladno s predpisi (trije prekati, zadostni volumen) in je vodotesna.

Kaj je potrebno narediti, ko vgradim MKČN?

Po vgradnji MKČN do 50 PE je potrebno 3 mesece po začetku obratovanja naročiti »Prve meritve«, ki jih izvajajo za to pooblaščeni izvajalci (v naši bližini Eurofins Velenje in NLZOH Celje). Če so meritve ustrezne (KPK pod 200 mg/L), se izpolni obrazec Poročilo o prvih meritvah, ki ga dostavite v Komunalno podjetje Velenje. Če imate pri izpolnjevanju obrazca težave, se oglasite v službi za tehnologije in nadzor, ki je na lokaciji CČN Šaleške doline v Šoštanju. Skleniti je potrebno tudi pogodbo o prevzemu blata iz MKČN, kar lahko uredite v prodajni službi Komunalnega podjetja Velenje na sedežu podjetja na Koroški cesti 37b v Velenju.

Na osnovi teh dokumentov vas vpišemo v bazo MKČN in znižamo okoljsko dajatev za odvajanje odpadne vode za 90 %. Naslednje leto po opravljenih prvih meritvah, pri vas opravimo pregled MKČN, kot to zahteva zakonodaja.

Prevzem in odvoz blata iz MKČN in greznic poteka za naše uporabnike sistematično, in sicer se pri vsakem uporabniku storitev izvede enkrat na tri leta. Obvestilo o praznjenju uporabniki dobijo na naslov s priporočeno pošto. Vsako spremembo ali morebitno dodatno praznjenje pa lahko uporabniki naročijo na telefonski številki 03 898 94 02 in 03 898 94 11.

Odgovore na pogosto zastavljena vprašanja o odvajanju in čiščenju odpadnih voda in MKČN najdete na povezavi.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni