pexels photo 861414

V današnji tiskani izdaji tednika Naš čas (15. 10. 2020) je objavljen prispevek izpod peresa Jasmine Škarja, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti. 

V času epidemije so zaradi Covida-19 v Komunalnem podjetju Velenje zasledili manjše povečanje porabljenih količin vodarine pri uporabnikih široke potrošnje, saj so se uporabniki zadrževali bolj doma. Vendar to povečanje ni vplivalo na povečano porabo vodarine, ki bi se poznala na višjih položnicah. Po drugi strani so zasledili padec prodanih količin vodarine pri uporabnikih industrijske potrošnje, poslovnega in ostalega odjema, šol, ustanov, zavodov in vrtcev, ker so bili objekti fizično zaprti, kar pomeni, da porabe sploh ni bilo. Mateja Knez, vodja Prodajno komercialne službe Komunalnega podjetja Velenje pove, da iz prodanih količin vodarine še vedno sledijo zastavljenemu poslovnem planu za letošnjo leto, torej ni povečanja prodanih količin vodarine, ob upoštevanju prodanih količin vseh uporabnikov.

Pri storitvah toplote pa zaznavajo upad porabe toplotne energije

Podobno pa ne morejo trditi za storitve toplote, kjer je viden velik upad prodanih količin v primerjavi s poslovnim planom tekočega leta in prodanimi količinami preteklega leta, kar je v večji meri povezano z vremenskimi razmerami, kjer se vidi, da so povprečne temperature kar precej višje, kot so bile preteklo leto, drugi razlog je zaprtje lokalov in prostorov v času epidemije, in kot zadnji razlog so varčevalni ukrepi vseh uporabnikov, tako široke, industrijske potrošnje, ter uporabnikov poslovnega in ostalega odjema.

Po novem lahko parkirnino v Velenju plačujete tudi z novo aplikacijo EasyPark

V Mestni občini Velenje je od 17. septembra omogočeno mobilno plačevanje parkirnine z SMS sporočili in preko brezplačne mobilne aplikacije EasyPark. Mateja Knez razloži, kako uporabljati aplikacijo: »Za uporabo aplikacije enega vodilnega ponudnika digitalnih parkirnih storitev v Evropi, ki je prisoten v več kot 1.900 mestih, morate aplikacijo najprej prenesti na mobilni aparat in vanjo vnesti registrsko številko avtomobila ter plačilno sredstvo. Ob vklopu funkcije lokacija mobilni aparat zazna parkirišče, na katerem ste, lahko pa ga tudi samodejno vnesete. Aplikacija je brezplačna in enostavna za uporabo, plačevanje na tak način pa je možno na zunanjih parkiriščih modrih con, v garažni hiši Zdravstveni dom, garažni hiši Mercator in garažni hiši Avtobusna postaja.«

Prenos aplikacije Easypark

 

Sprememba ponudnika storitev parkiranja je v veljavo stopila sredi meseca septembra in uporabnikom ponuja učinkovito rešitev iskanja prostega parkirnega mesta tudi v ostalih evropskih državah.