22.maj dan biotske raznovrstnosti

Letošnji svetovni dan varstva okolja je že 46. po vrsti. Letos je posvečen ohranjanju biodiverzitete. Čeprav so naše misli letos usmerjene v odpravljanje posledic epidemije na vseh področjih, pa je ravno ogrožanje raznovrstnosti bitij in krčenje njihovega življenjskega prostora v veliki meri pripomoglo, da je do nje sploh prišlo. Torej, boljšega trenutka za razmislek o razvoju naših gospodarskih sistemov in o vplivu, ki ga imajo na okolje, ne bi mogli izbrati.

Onesnaževanje je eden glavnih dejavnikov s pogubnimi učinki na biotsko raznovrstnost. Ob tem običajno pomislimo na industrijske gigante, dejstvo pa je, da lahko za zmanjšanje vpliva na okolje veliko naredi že vsak posameznik sam.

Ne v WC školjko 4

Ob letošnjem dnevu varstva okolja se bomo dotaknili problematike, s katero se v podjetju in širše že dlje časa srečujemo, še posebej pa je aktualna v dandanašnjih časih. Gre za pojav velikih količin čistilnih robčkov v kanalizaciji povsod po svetu in vzrokih za to. Upravljavci kanalizacije v Sloveniji na odpadke v kanalizaciji opozarjamo že desetletja. Še posebno pereč je ta problem postal ravno zdaj v času krize zaradi koronavirusa, saj se je uporaba čistilnih robčkov in njihova pojavnost v kanalizaciji še povečala. Z akcijo »Bodi junak, ne zamenjaj školjke za smetnjak« smo v preteklih mesecih tudi v Komunalnem podjetju Velenje preko družbenih omrežij in medijev javnost opozarjali, da v straniščno školjko sodijo samo človeški izločki in toaletni papir, vse ostalo sodi v zabojnike za odpadke. Različni odpadki v kanalizacijskem sistemu namreč zvišujejo stroške vzdrževanja, povzročajo zamašitve kanalov, okvare na črpališčih in predstavljajo dodatno nevarnost tudi za zdravje zaposlenih.

Ne v WC školjko 5

Kanalizacija ni namenjena odplakovanju odpadkov! Vse prepogosto se v njej znajdejo vlažilni in čistilni robčki (brez katerih danes očitno ne znamo več živeti), vata, palčke za ušesa, vložki in tamponi, olja in maščobe, kondomi, ostanki hrane, zdravila, obliži, cigaretni ogorki in drugi izdelki. Ravno vlažilni in čistilni robčki, pa tudi vlažilne čistilne in higienske krpe ipd., v zadnjem obdobju predstavljajo prav posebno težavo, saj jih verjetno uporabljamo še pogosteje kot kdaj prej. Morda uporabnike pri odlaganju robčkov za čiščenje in higieno v WC školjko, kljub našemu dolgoletnemu informiranju in ozaveščanju vedenja uporabnikov, zavede informacija na embalaži, da so robčki biorazgradljivi in kot takšni kar kličejo po tem, da jih odplaknemo. Narobe! Vlažilni robčki se od toaletnega papirja razlikujejo v tem, da je v celulozo dodano vezivo, ki preprečuje, da bi se hitro razpustili. Zaradi svojih lastnosti vlažilni in čistilni robčki zastajajo na kritičnih mestih v ceveh, se tam sprimejo z ostalimi odpadki, ki v kanalizacijo ne sodijo, in tvorijo večje skupke, ki povzročajo zamašitve hišnih napeljav in kanalizacijskih cevi ter okvare črpalk in drugih naprav, potrebnih za nemoteno delovanje kanalizacijskega sistema.

Ne v WC školjko

Če se danes ob dnevu varstva okolja sprašujete, kaj kot posameznik lahko storite za naš planet, je odgovor zelo preprost. Nikoli več po kanalizaciji ne odplaknite ničesar, kar vanjo ne spada. V WC školjko torej ne spada nič drugega kot človeški izločki in toaletni papir. In pika.

SBD Bodi junak 3 stvari