Velenje mesto zdravja

Prijazno vabljeni, da se v soboto, 6. aprila, med 9. in 12. uro ustavite pri stojnici Komunalnega podjetja Velenje v sklopu prireditve Velenje – mesto zdravja, ki bo potekala na promenadi v Velenju. Kot upravljavec vodovodnega omrežja v Šaleški dolini bomo na prireditvi spodbujali pitje vode iz pipe.

Za najbolj osvežilno pijačo na svetu je pri nas, v Sloveniji, dovolj, da odprete pipo in si natočite že ohlajeno vodo. Komunalni sistemi oskrbe z vodo so pod strožjim nadzorom kot industrija ustekleničene vode. Le tako lahko podjetja, ki pri nas skrbijo za vodno oskrbo, zagotavljajo visoko kakovost pitne vode. Kakovost naše pitne vode je odlična in kadarkoli odpremo pipo, se lahko v trenutku odžejamo, ne da bi morali za to v trgovino.

Ustekleničena voda pogosto vsebuje več bakterij in nečistoč od vode iz pipe. Ustekleničeno vodo pregledajo, preden se odpravi na pot. Nikoli pa ne vemo, kako dolga je bila ta pot in koliko postankov je naredila voda, preden je prišla do nas. Ustekleničena voda povzroča več odpadkov, saj 100-krat bolj obremenjuje okolje kot voda iz pipe. Po celem svetu ustvari približno 1,5 milijona ton plastičnih odpadkov. Res je, da danes veliko odpadkov že recikliramo, a jih še vedno preveč konča na odlagališčih. Biološka razgradnja plastenk za vodo pa lahko traja tudi do 1.000 let.

Zakaj bi potem zapravljali denar, dragoceno energijo in naravne vire za nekaj, kar priteče skoraj zastonj iz pipe v našem lastnem domu, medtem ko 18 % svetovnega prebivalstva nima dostopa do pitne vode?

Tudi vi lahko z majhnimi dejanji vsak dan storite nekaj za svoje okolje in spreminjate svet na bolje.

Samo voda iz pipe je ves čas pod nadzorom.

Samo voda iz pipe je ves čas sveža.

Voda iz pipe. Že pri vas doma.

VODA Logo